SpacEmotion by Diffus Design

Articlepic

Today’s consumers have more retail choices than ever and the need to be innovative is nothing new. Retailers have to keep and capture the customers interest by continually develop a new retail experience.

Retailers can use a lot of different techniques in order to invoke the feelings and senses that will move your customers’ to a purchase. Using either scent, light and sound marketing to stand out from the normal visual and auditory advertisement, is a known trick in the retail industry, but a new interior design called SpacEmotion that combines all tree techniques is now out on the retail market.

The Danish design company Diffus Design is the business that has taken it a step further in order to satisfy today’s customers’ needs of a constantly changing retail experience. Diffus Design is a design company and consultancy based in Copenhagen, Denmark, founded by Michel Guglielmi and Hanne-Louise Johannesen. Together they have created the award winning interior design SpacEmotion.

SpacEmotion is easily transformable and configurable system of textile discs that have been embroidered with conductive yarn to generate different outputs including light, sound and scent. Through a combination of 3 marketing strategies instead of one, SpacEmotion gives your retail store the possibility to create unique customers experiences, as the customers’ senses are invoked by three different techniques.

The key potential of the combined scent, sound and light marketing for your brand is that your store can draw customers’ attention and make it stand out from the rest by evoking a positive sensory experience. SpacEmotion gives the possibility to keep offering new retail experiences and maximize the opportunity to provide the right atmosphere to motivate and attract customers.

If you wish to create a memorable experience, Brandcelona retail consulting can advise you on the highlights to design a flagship store. Do not hesitate to contact us at info@brandcelona.com  to study the best alternatives and plan how to carry them out in your business plan.

—-

Los consumidores de hoy en día tienen mucho más para escoger en el mundo del retail y el hecho de ser innovador no nos viene de nuevo. Los retailers deben capturar y mantener el interés de los consumidores desarrollando de manera contínua nuevas experiencias de retail.

Para ello, con el fin de apelar a sentidos y sentimientos que harán que el consumidor acabe comprando, pueden hacer uso de muchas técnicas diferentes. El uso de aroma, luz o sonido para destacar por encima de los típicos estímulos visuales y auditivos es un truco conocido en la industria del retail; ello no obstante, un nuevo diseño interior llamado SpacEmotion que combina estas tres técnicas ha llegado al mercado del retail.

La empesa danesa de diseño Diffus Design es quien ha dado un paso para adelante con el fin de satisfacer las necesidades del cambio constante de la experiencia de retail del usuario actual. Diffus Design es una empresa de diseño y consultoría con sede en Copenhague, Dinamarca, fundada por Michel Guglielmi y Hanne-Louise Johannesen. Juntos han desarrollado el ya galardonado SpacEmotion.

SpacEmotion es un sistema fácilmente transformable y configurable de discos textiles bordados con hilo conductor que genera diferentes outputs, incluida la luz, el sonido y el aroma. A través de la combinación de tres estrategias de marketing SpacEmotion crea experiencias de usuario únicas, invocando los sentidos de los consumidores mediante estos tres estímulos.

El potencial clave de la combinación de aroma, sonido y luz para tu marca hace que tu tienda pueda llamar la atención del cliente y hacer que destaque del resto evocando una experiencia sensorial positiva. SpacEmotion permite continuar ofreciendo nuevas experiencias de retail y maximizar la oportunidad de proporcionar el ambiente correcto para motivar y atraer consumidores.

Si deseas crear una experiencia memorable, Brandcelona retail consulting te puede asesorar sobre los aspectos más destacados para diseñar una flagship store. No dudes en contactarnos en info@brandcelona.com para que estudiemos las mejores alternativas y planificar cómo llevarlas a cabo en tu plan de negocio.

PASS / POST

In order to present projects related to commercial space design and teaching, we will count with the collaboration of teaching professionals who will discuss projects and exercises in the context of retail strategies. Today we are pleased to introduce a text of Rebecca Mason, multidisciplinary designer and collaborator with Josep Ferrando and Marc Guitart of the International Master in Interior Design for Commercial Spaces at IED Barcelona.

This past winter, the Masters Class of Interior Design for Commercial Spaces at IED Barcelona thoroughly explored the function and structure of a tired commercial passage on Av. Diagonal in Barcelona. A three month exploration and dissection of this space resulted in a number of surprising and innovative ideas, all very relevant to the current social and economic climate in which we currently live.

More importantly though, behind these functions lied great conceptual insight into the motivating forces that drive commercial activity and design. The students found themselves trying to create a space that provided the user a place to escape, or a way to find themselves. Recognizing that individuals represent a unique layer in a bigger picture, the spaces dealt with the desire to offer consumers something special, and more importantly something personal.

When faced with the task to come together as 19 unique designers to represent all of their projects in one temporary installation, the Masters Class really rose to the challenge. If trying to combine 19 different concepts into one wasn’t hard enough, they also had to complete the project within 4 days. After a rapid brainstorming session, it was clear that the main concern of the students was to create a space that would be interactive and that would change throughout its short lifespan. The students really internalized these desires, and finally agreed that they would create a passage that offered the user the chance to create their own entrance and exit, their own path, and finally the opportunity to tell their story along the way.

The final installation was named, Pass / Post and was literally constructed from brown packing paper and string: basic, no-frill materials that represented the desire for simplicity and a blank canvas on which to leave a mark. Pass / Post was a 7.7m x 4.4m rectangular ‘passage’ that was filled with a complex web of string that stretched from the ceiling to floor, creating an impossibility to pass through the space in a straight line.

In order to attract their target audience up to the top floor of the building where the project was installed, the students laid a ‘cutting path’ along the ground starting from the exterior street all the way to the installation. Along this ‘cutting path’ the students placed their own faces, combined with a word that they felt signified their personal projects. These words enticed the viewer to continue along the path, as they finally came together to form an abstract sentence, provoking both thought and intrigue. The students also created small fliers that they left around the school, and also a promotional video that they posted on Facebook ahead of time, utilizing both print and social media to create exposure.

All in all the project was an interesting experiment on spontaneous and creative integrity. The message was loud and clear, ‘cut your story’, and definitely resulted as a reflection of a number of individual personalities. Those who interacted with the space offered inspirational quotes, exclamations of frustration, and one fashion student even created a garment for an imaginary warrior princess. One thing was certain, however, this being that everyone who participated left with a smile on their face, and most said ‘thank you’ as if they were happy to have received the break from their daily routines. As the space slowly transformed, the exterior walls began to fill the interior space, creating a complex yet inspiring atmosphere, offering that ‘escape’ that the students desired to create.

“Let’s not forget that the little emotions are the great captains of our lives and that we obey them without realizing it.” And it’s through this process of moving across, under, over or past something on the way from one place to another that a story is created… cut your story, Pass / Post.”

—-

Con el fin de dar a conocer proyectos relacionados con el diseño de espacios comerciales y su enseñanza, contaremos con la participación de profesionales docentes que expondrán proyectos y ejercicios en el marco de las estrategias en retail. Hoy estamos encantados de presentaros un texto de Rebecca Mason, diseñadora multidisciplinar y colaboradora junto a Josep Ferrando y Marc Guitart en el Máster Internacional de Diseño de Interiores para Espacios Comerciales que se imparte en el IED Barcelona.

Durante el pasado invierno, la clase del Máster en Diseño de Interiores de Espacios Comerciales del IED Barcelona exploró a fondo la función y estructura de un pasaje comercial concurrido como la Av. Diagonal en Barcelona. Tras tres meses de análisis y disección del espacio, surgieron una serie de ideas sorprendentes e innovadoras, todas ellas muy relacionadas con el actual clima social y económico en el que vivimos.

Cabe destacar que estas funciones se apoyan en la visión conceptual de aquellas fuerzas que motivan la actividad comercial y el diseño. Los estudiantes  trataron de crear un espacio que proporcionara al usuario un lugar para escapar, o una manera de encontrarse a sí mismos. Reconociendo que los individuos son una sola capa en un cuadro más amplio, los espacios buscaban el deseo de ofrecer a los consumidores algo especial, y lo más importante, algo personal.

Cuando nos enfrentamos a unir lo que los 19 diseñadores del Máster habían hecho para exponer todos los proyectos en una misma instalación temporal, aceptamos el reto. Por si tratar de combinar 19 conceptos diferentes en un solo espacio no fuera suficiente, también tuvimos que completar el proyecto en 4 días. Después de una sesión rápida de brainstorming, estaba claro que la principal preocupación de los estudiantes era la de crear un espacio que fuera interactivo y que pudiera cambiar a lo largo de su corta vida. Los estudiantes interiorizaron esos deseos, y, finalmente, acordaron que se crearía un pasaje que ofreciera al usuario la oportunidad de crear su propia entrada y salida, su propio camino, y, finalmente, la oportunidad de contar su historia a lo largo del camino.

La instalación final se llamó Pass / Post y se construyó con papel kraft y cuerda: sencillo y con materiales que representaran la simplicidad de un lienzo en blanco en el que dejar una marca. Pass / Post fue un ‘pasaje’ rectangular de 7,7m por 4,4m  que estaba lleno de una compleja red de cuerda que se extendía desde el techo hasta el suelo, creando un paseo imposible por el espacio en línea recta.

Con el fin de atraer al público objetivo hasta el último piso del edificio donde se instaló el proyecto, los estudiantes marcaron la trayectoria de referencia por el suelo desde la calle exterior durante todo el camino a la instalación. A lo largo de esta trayectoria guía, los estudiantes pusieron sus propios rostros, combinándolos con una palabra que definiera sus proyectos personales. Estas palabras incitaban al espectador a seguir por el camino, ya que iban formando una frase abstracta, contagiando la reflexión y la intriga. Los estudiantes también crearon pequeños folletos que dejaron alrededor de la escuela, y un vídeo promocional que se publicó en Facebook antes del evento, utilizando medios impresos y redes sociales para la difusión.

Con todo, el proyecto fue un interesante experimento sobre la integridad espontánea y creativa. El mensaje fue alto y claro: “corta tu historia “, y sin duda quedaron reflejadas cada una de las personas que participaron. Aquellos que interactuaron con el espacio ofrecieron citas inspiradoras, exclamaciones de frustración, y un estudiante de moda, incluso creó un vestido para una imaginaria princesa guerrera. Lo cierto es que todos los que participaron salieron con una sonrisa en la cara, y la mayoría dio las gracias, como si estuvieran contentos por haber roto con sus rutinas diarias. Como el espacio iba transformándose lentamente, las paredes exteriores empezaron a llenar el espacio interior, creando un ambiente complejo y estimulante, que ofrecía el ‘escape’ que los estudiantes querían crear.

“No hay que olvidar que las emociones son las pequeñas grandes capitanas de nuestras vidas y que las obedecemos sin darnos cuenta.” Y es a través de este proceso de pasar a través, por debajo, encima o atrás del camino de un lugar a otro que se crea una historia corta… tu historia, de “Pass/ Post “.

Watch the video in our Facebook Page. // Visualiza el vídeo en nuestra página de Facebook.